Soms lijken mythen wat op sprookjes. Maar in de oudheid hadden mensen deze verhalen nodig om de wereld om hen heen beter te kunnen begrijpen. En misschien hebben wij er ook nog wel wat aan.

 

 

Een avond in samenwerking met het Klassiek Verbond, Zeist.

 

 

Mythen begrijpen

moderne benaderingen

Door

  dr. H. Koning

Datum   maandag 12 november 2018
Tijd   20.00 - 22.00 uur
Plaats

  Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist

Opgave via   contactpagina
  Deelnemers aan alle avonden hebben voorrang bij inschrijving!!

Kosten

  € 30,00 (5 avonden) voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap
  € 40,00 (5 avonden) of € 8,00 per avond voor niet-leden/vrienden
  Gratis voor leden van het Klassiek Verbond (via lidmaatschap)
  Gratis voor scholieren (gesubsidieerd door het Klassiek Verbond)

Wat is een mythe en hoe moeten we een mythe begrijpen? De meeste Grieken voelden zich toch wel ongemakkelijk bij bepaalde elementen in hun mythologie: incestueuze relaties tussen goden, vreemde gedaanteveranderingen, interne inconsistenties, chronologische moeilijkheden, morele onvolkomenheden, allerhande absurditeiten, en biologische en natuurkundige onmogelijkheden waren maar een paar van die problemen. Tijdens een snelle vlucht door de geschiedenis van de wetenschap van de mythologie zien we hoe de belangrijkste geleerden deze vragen beantwoorden. Daarbij krijgen we onder andere te maken met de comparativisten, ritualisten, structuralisten, psychologen en sociobiologen. En passant komen we uiteraard veel bijzondere fenomenen uit de Griekse en andere mythologie tegen.

 

Dr. H. Koning is classicus en docent GLTC aan de Universiteit Leiden; tevens docent Klassieke Talen aan het Stanislascollege te Delft.