Frans Loos, verteller van historische verhalen, leraar geschiedenis. “In zijn leven komt het woord leiden nogal eens voor. Eerst was hij jeugdleider, daarna schoolleider op een middelbare school en tenslotte reisleider. Samen met zijn vrouw heeft hij veel reizen geleid en kreeg dan vaak vragen over de mooie dingen die werden bezocht. Dat bracht hem ertoe om digitale diapresentaties met de daarbij horende verhalen te ontwerpen. Vooral de middeleeuwen zijn voor hem een grote passie; hij kan er uren over vertellen.

Het wandtapijt van Bayeux

een koningsdrama

Datum   woensdag 7 maart 2018
Tijd   14.30 - 16.30 uur
Plaats   Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist
Opgave via   contactpagina
Kosten

  € 5,- voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap,
  € 8,- voor anderen, inclusief koffie en thee.

Dit wereldberoemde wandtapijt zou door Mathilde, de echtgenote van Willem de Veroveraar geborduurd zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is het echter vervaardigd door anderen. Men weet het gewoon niet zeker! Waren het Saksische wevers, Engelse kloosterlingen of Franse borduursters?
Tegenwoordig neemt men aan dat het gemaakt is in opdracht van Odo de Conteville, bisschop, de broer van Guillaume le Conquérant, een mooi stukje propaganda.

Het is een kunstwerk met een lengte van ca. 70 meter en een hoogte van ongeveer 50 centimeter, geborduurd op linnen. Het doet verslag van belangrijke gebeurtenissen in de elfde eeuw rond het jaar 1066. Het is een fabeltjeskrant met 58 panelen, een stripverhaal, en toont o.a. een waarschijnlijke meineed, de inscheping in Normandië, de landing in Engeland en de slag bij Hastings, soldaten, fabels,  tafelgewoonten, wapens, schepen en paarden, maar ook de komeet van Halley. Geestige details en veel gebeurtenissen passeren de revue. Tot in detail zien we bijzonderheden van het leven in de middeleeuwen van de 11de eeuw.

De tapisserie is achter kogelvrij glas in het museum Centre Guillaume-le-Conquérant in Bayeux tentoongesteld.