Helma van Remmen is docent verpleegkunde en supervisor van beroep. Met veel plezier en interesse heeft zij de vrijzinnige pastorale opleiding in Bilthoven gevolgd en afgesloten. Haar eindwerkstuk was: communiceren met een andere werkelijkheid. 
Helma is lid van de Walkartgemeenschap en was daarin jarenlang bestuurslid en lid van de programmacommissie.

Levensbeschouwelijke vragen en gesprekken

Door   Mw. Helma van Remmen-Rosmalen
Data

  vrijdag 28 september, 19 oktober, 23 november 2018, 18 januari,
  15 februari en 15 maart 2019.
Tijd   10.30 - 12.00 uur
Plaats   Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist
Opgave bij   Mw. Helma van Remmen, 030-6963133
Kosten

  Géén voor leden en vrienden,
  € 15,00 voor anderen, inclusief koffie en thee.
  Aanmelden via de contactpagina.

 

Ook komend jaar gaat onze zoektocht verder. Deze keer is een kleine reader onze leidraad. Ieder die zich opgeeft ontvangt deze reader voor € 3,-. De reader bevat een aantal opstapjes voor ons gesprek zoals: waarom is diversiteit in onze tijd zo belangrijk?

Judith Koelemeijer voert 12 gesprekken met 12 broers en zussen over hun moeder. Ze is verbaasd. Ze krijgt 12 verschillende beelden van deze vrouw. Ook brengt ons dat bij de mythe van de Toren van Babel. 'Liefde is leren vallen', een artikel uit Human van Bas Naber. Daarin laat Martha Nussbaum ons de kwetsbaarheid van het menselijk leven zien. Seneca laat ons de onverstoorbaarheid van onze gedachten zien terwijl Epictetus ons toespreekt met: 'Geef me de moed te aanvaarden wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt, en de wijsheid tussen die twee onderscheid te maken'.

We gaan ons ook bezig houden met het belang van verhalen vertellen, verhalen horen en verhalen bezitten. Er zijn het afgelopen jaar oproepen gedaan om op het belang van verhalen te wijzen. Ik denk hier aan Simon Schama die daarover in Buitenhof sprak, maar ook Marjoleine de Vos en Harari die dat beiden in hun boeken doen. Samen gaan we kijken waarom het verhaal zo belangrijk is. Wat gebeurt er met ons als wij een verhaal horen?
Een apocrief verhaal van Zbigniew Herbert waarin een ontmoeting tussen Antonie van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer beschreven staat. Een wetenschapper en een kunstenaar. Na dit bezoek schrijft Johannes Vermeer een brief. Een uittreksel van die brief is ons opstapje naar ons gesprek.

 

Heeft u ook zin in deze zoektocht? Meldt u zich dan aan.

Het belangrijkste van deze gesprekskring is dat we met elkaar van gedachten wisselen en daardoor een onderling contact opbouwen en zo kunnen ervaren dat we met elkaar in verbinding zijn.


Iedereen is van harte welkom, zowel leden en vrienden als niet-leden/vrienden; ook degenen die nog niet eerder aan deze kring meededen zijn van harte welkom.