Fiddlers Green: Ierse volksmuziek
door Ingrid de Vries, viool, Marianne Terborgh, fluit, Jos Kluit, accordeon en zang, Sonja Archer, bodhran en zang, Leo Ancher, gitaar en zang

Fiddlers Green

Ierse volksmuziek

Datum zaterdag 23 februari 2019
Tijd 15.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten   Toegang is vrij; na afloop wordt er gecollecteerd maar schenken we ook een drankje en serveren een hapje.

De geschiedenis van Ierland is bepaald geen vrolijke.
Er werden door de eeuwen heen heel wat strafexpedities uitgevoerd in dat mooie groene land. Ook onze stadhouder Willem III, tevens koning van Engeland, heeft behoorlijk huisgehouden. Zijn bekendste slag ‘the Battle of the Boyne’ (12 juli 1690) wordt nog altijd herdacht door de protestantse Noord-Ieren met de jaarlijkse Oranjemarsen. In Engeland staat deze periode bekend als ‘the Glorious Revolution’, maar wat er nou glorious aan was? Zeker niet voor de Ieren.
In de 19e eeuw werd het land getroffen door de aardappelziekte en van 1845 – 1850 heerste er grote armoede en honger. In die periode zijn massa’s Ieren verhuisd naar de Nieuwe Wereld. Eind 20ste eeuw leefden er 53 miljoen Ieren (Irish roots) in Amerika, tegen 3 miljoen in de Republiek Ierland.
Tot het begin van de twintigste eeuw werd Ierland bezet en bestuurd door de Engelsen. Na veel strijd en oprichting van de IRA (Iers Republikeins Leger) kwam er in 1921 de Ierse Vrijstaat, het zuidelijke gedeelte van het eiland. Engeland behield Ulster, waar de belangrijkste havens lagen en dat ook economisch het sterkste deel van het eiland was, waarmee de Britten het grootste deel van de rijkdommen van het eiland behielden.


Ondanks, of misschien dankzij, al die ellende, bleven de Ieren muziek maken en zingen (en Guinness drinken). En van die liedjes, vrolijk of verdrietig, kunnen wij nog steeds genieten.

Met veel zangers van het Shantykoor Nootdweer uit Zeist tussen de bezoekers kon het de afgelopen keren geen betere stemming oproepen! We hadden maar zo in een pub in Ierland kunnen zitten. Iedereen vrolijk, iedereen enthousiast en (bijna) iedereen meezingend. Ook de nazit werd druk bezocht en dat niet alleen vanwege de wijn die daar geschonken werd! De leden van Fiddlers Green gaven gewoon een tweede voorstelling! Dat wil je toch niet missen?