Guido van de Meent

Franse chansons

Franse chansons   Guido van de Meent
Datum    zaterdag 28 oktober 2017
Tijd    15.30 - 16.30 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Gratis, collecte bij de uitgang

Een chanson is simpelweg het Franse woord voor lied en daarmee de benaming voor de populairste, meest eigen stijl van de Franse zangkunst met vaak een poëtisch-verhalende vorm. Een chansonnier/ chansonnière wordt traditioneel begeleid door een accordeon; zo’n kleine met een specifiek Franse klank. En al in de middeleeuwen werden er chansons gezongen door de troubadours die zó de hoofse liefde vertolkten. Ernst van Altena bedacht ooit het woord luisterlied als vertaling voor het chanson. Mooi toch?

Komt u al een beetje in de stemming? Denkt u al terug aan die vakanties in Frankrijk, op een zonnig terrasje met een glaasje in de hand en dan zo’n heerlijk chanson op de achtergrond om bij weg te dromen? Kent u ze nog, de vertolkers? Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Barbara, Edith Piaf, Juliette Greco, Lucienne Boyer, Jacques Brel, om maar een paar Franse (Belgische) vertolkers te noemen. Maar ook Nederland kent haar troubadours! Zonder anderen te kort te doen: Ramses Shaffy, Frans Halsema, Martine Bijl, Liesbeth List, Boudewijn de Groot, Herman van Veen, zijn toch ook vertolkers van het luisterlied.


Eerder in deze maand oktober houdt mevrouw Ans Gommers een lezing over het Franse chanson. Dat was voor ons de directe aanleiding om op zoek te gaan naar een vertolker of vertolkster van dat Franse lied. En opnieuw komen we met een groot talent uit Zeist zelf: Guido van de Meent. Vele jaren in het buitenland, maar nu weer teruggekeerd in Nederland en zelfs in Zeist.

Guido gaat voor u een uur vullen met door hem uitgekozen chansons. Hij en Marian Boogaard zullen ook wat vertellen over de inhoud van de liederen, zodat u met de ogen dicht alleen maar hoeft te genieten van deze heerlijke muziek.

Guido van de Meent (1981) won in 2008 het Concours de la Chanson in de Kleine Komedie te Amsterdam. De jury, bestaande uit o.a. Liesbeth List en Tonny Eijk, noemde hem het Franse lied zélf en prees zijn authenticiteit in de theatertraditie. Hierna volgden vele optredens in binnen- en buitenland (Frankrijk, Duitsland, India etc.). Tijdens een festival in Bulgarije leerde hij zangeres Alexandra Fits kennen met wie hij diverse theaterprogramma's en een cd zou gaan maken. In 2015 werd hun programma "Ma plus belle histoire d'amour" met orkest uitgeroepen tot Concert van het Jaar bij Roemeense muziekprijzen.

Verder waren zij support act bij Richard Clayderman en werden ze geselecteerd voor een optreden in Carnegie Hall, New York.

 

Momenteel schrijft Guido een theaterprogramma met nieuwe Nederlandse chansons en een kindervoorstelling. Ook is hij werkzaam als piano- en songwriting-docent.