Rosina Fabius, mezzosopraan

met pianobegeleiding door Kanako Inoue

Wie   Rosina Fabius, mezzosopraan en Kanako Inoue, piano
Datum   zaterdag 26 januari 2019
Tijd   15.30 - 16.30 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten   De toegang is vrij; na afloop wordt er gecollecteerd en serveren
  we een sapje en een hapje in het Walkartcentrum.

In tegenstelling tot wat in het programmaboekje staat vermeld, treedt op 26 januari 2019, Rosina Fabius, mezzosopraan, bij ons op. Zij wordt begeleid door Kanako Inoue op de piano. Kanako is inmiddels een oude bekende virtuoos op onze vleugel. Rosina maakt haar debuut in de Walkartkerk, maar niet haar debuut in Zeist. Zij was eerder te horen tijdens het Internationaal Lied Festival in Zeist.

 

Afgelopen september 2018 ontving Rosina de Toonkunst Oratorium Prijs uit handen van Kiri te Kanawa bij het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch.

 

Op 26 januari staan er voorlopig liederen van Johannes Brahms, Hugo Wolf, Claude Debussy en Charles Ives op het programma.

 

Wat Rosina verder deed leest u hieronder:
Rosina Fabius sloot in 2017 haar studie af bij Henny Diemer aan het Utrechts conservatorium. Zij studeerde tevens één jaar ‘Lied und Oratorium’ aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien bij Claudia Visca en Gabriele Fontana. Rosina wordt momenteel regelmatig gecoacht door Rosemary Joshua en Manuela Ochakovski. Ook heeft zij masterclasses gevolgd bij Ann Murray, Sarah Connolly en Cynthia Hoffmann. In 2017 ontving Rosina een studiebeurs van het Franz Schubert Institut in Oostenrijk voor deelname aan de zomercursus Poetry and Performance of the German Lied. Een paar zomers eerder had zij deze intensieve zomercursus al gevolgd samen met haar pianiste Kanako Inoue, met wie zij onder andere masterclasses volgde bij gerennomeerde artiesten zoals Elly Ameling, Roger Vignoles, Helmut Deutsch, Julius Drake en Robert Holl.

Tijdens haar studie zong Rosina verschillende rollen in operaproducties waaronder La Messagiera (Monteverdi ‘Orfeo Underground’ bij Holland Opera), de titelrol van Giulio Cesare (Händel, operaklas van de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) en in de productie ‘Orfeo’s Night Song’ (Operadagen Rotterdam, Nieuwe Stemmen). Na haar afstuderen was Rosina te horen op het Opera Forward Festival als een van de drie Euretto’s in ‘La morte d’Orfeo’ van barok componist Stefano Landi, met Les Talens Lyriques o.l.v. Christophe Rousset.

Als soliste treedt Rosina regelmatig op met The London Octave, Ribatutta Musica en bij het International Bach Festival Gran Canaria. In Nederland heeft zij o.a. gewerkt met het Gelders Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van respectievelijk Rob Vermeulen, Boudewijn Jansen en Iván Fisher.

Rosina heeft een voorliefde voor liedrecitals en kamermuziek. Met het ARTO ensemble heeft zij meerdere wereldpremières ten gehore gebracht in een doorlopende kamermuziekserie. Tevens heeft zij in ensemblerecitals opgetreden bij het Chamber Music Festival Delft en het Internationaal Lied Festival Zeist. 

 

Kanako Inoue werd geboren in Japan. Ze studeerde piano in Tokio. Direct na het halen van haar eindexamen in 2006 kwam ze naar Nederland om haar pianostudie voort te zetten. Sinds 2001 gaf ze concerten in Japan, Indonesië, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Nederland. Nu verzorgt ze recitals door heel Nederland en is ze een veelgevraagd begeleider.