Tchaikovsky ontmoet Brahms

Rien Schraagen en Harry Schram

Concertlezing   Tchaikovsky ontmoet Brahms
Datum    zaterdag 27 oktober 2018
Tijd    15.30 - 16.30 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Vrij; collecte bij de uitgang

Auteur Rien Schraagen leest uit zijn Tchaikovsky-roman De dood van Pyotr Ilyich het hoofdstuk voor over Tchaikovsky´s eerste Europese tournee en zijn ontmoetingen met Brahms en Grieg, afgewisseld door pianowerken van Tchaikovsky, Grieg en Brahms, gespeeld door pianist Harry Schram. De dood van Pyotr Ilyich is een rijke roman over leven en dood van Pyotr Ilyich Tchaikovsky, de componist van wereldberoemde muziek als De Notenkraker enHet Zwanenmeer. In 1893 stierf hij, maar hoe? Was het cholera? Zelfmoord? Of waren er anderen in het spel? Rien Schraagen vertelt over Tchaikovky´s werk, zijn liefdes, zijn weg naar de wereldtop en zijn onverwachte ondergang. Een met humor geschreven historisch-psychologische roman over universele thema´s als liefde en eenzaamheid, vriendschap en jaloezie.

 

Rien Schraagen is schrijver en werkt als schrijfcoach en schrijftrainer in het bedrijfsleven. De dood van Pyotr Ilyich is zijn eerste grote roman en verscheen in 2015. In januari 2017 won hij de tweede prijs in de Coffeecompany Short Novel Award.

 

Harry Schram studeerde piano en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Hermann Uhlhorn en Frits Knol. In Berlijn zette hij zijn studie voort met piano en lied-interpretatie. Als kamermusicus werkt hij samen met zangers en instrumentalisten. Naast muziek studeerde hij andragologie, theologie en filosofie. In 2015 verscheen zijn boek Weg van het midden, een theologisch en filosofisch werk over polair denken.