Walkartkoor

Walkartkoor

Jubileumconcert

foto   
Door     Walkartkoor
Datum     zaterdag 24 november 2018
Tijd     15.30-16.30
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten     De toegang is vrij, na afloop is er een collecte.

Inmiddels is het jubileumconcert voorbij. Iedereen was na aflook enthousiast en tevreden. De kerk was goed gevuld met familie, vrienden en belangstellenden. De publiciteit was deze keer ook goed gelukt.

Hieronder treft u de tekst aan die de voorzitter/presentator bij het concert sprak.

 

Sprookje

Er was eens, lang geleden, een mannetje, een klein fransmannetje. Hij was altijd aan het springen, dansen en zingen. De mensen werden weleens gek van hem maar hij fascineerde en inspireerde hen ook steeds weer.

 

In het Franse land van het mannetje bestond een sterke neiging tot Grandeur. Vrouwen waren er altijd de muze van een artistieke man door hem te inspireren. Maar hij maakte dan zijn kunstwerken.

Nu was ergens ver naar het Noorden een plat en laag land waar vrouwen muze voor zichzelf wilden zijn. Ze wilden zelf bijvoorbeeld muziek maken. Maar ze hadden geen instrumenten. Dus moesten ze het doen met hun eigen stem. Hun verlangen om te zingen barstte uit alle poriën van hun lijf. Hun stemmen schalden in hun huizen, tuinen en vooral badkamers. Hun vrienden en echtgenoten stopten weleens de oren dicht. Maar ze waren eigenlijk ook heel blij met de zing-zang van hun vrouwen.

 

Het verlangen van de neder-vrouwen om te zingen groeide en groeide. Het golfde over heuvels, rivieren en dalen. Tenslotte bereikte het via heel bijzondere, alleen voor een uiterst sensibel gehoor waarneembare vibraties, het gehoor en het hart van de Franse spring-in-het-veld. Hij snelde met marathonsnelheid naar de Lage Landen om daar een zing-in-het-veldte worden… al kon hij het springen niet altijd laten.

 

Het spring-en-zingmannetje was slim. Het zette een advertentie in de krant; ‘Franse dirigent zoekt zangeressen voor een koor’. Daarop reageerden veel vrouwen die verlangden te zingen. Een vrouwenkoor was geboren. Een Fransedirigent, dát gaf het koor een bijzonder cachet!

 

Het koor floreerde, gaf vele concerten. Maar zoals jullie allemaal weten blijft niets in onze wereld altijd hetzelfde. Er werd een nieuw koor gevormd. Het bestond weer uit zangminnende muzen. En dát koor bestaat nog steeds, al 20 jaar. Dat is een groot geheim. Zoals op de groene bodem van het Walkartpark en in de warmte van de Walkartgemeenschap alles gedijt, zo gedijt dit koor. Luistert u zelf maar.

Een sprookje sluit altijd af met een vaste zin: ‘en zij zongen nog lang en  gelukkig’.Lang leven de dirigent en het koor!

 

Dit jaar viert het Walkartkoor haar 20-jarig jubileum met een bijzonder optreden op zaterdagmiddag 24 november 2018. Het koor staat vanaf haar oprichting onder leiding van dirigent Jean-Pierre Gendrault en wordt al weer ruim vijf jaar trouw en enthousiast begeleid door pianiste Rieteke Roodnat. De gedrevenheid en de gezellige sfeer die het koor zo kenmerken, hebben ervoor gezorgd dat met ingang van dit jubileumjaar vier nieuwe zangeressen hun entree maakten, waardoor het koor thans weer 16 leden telt.

Het feestelijke concert zal een reis zijn door vertrouwd en nieuw repertoire, bestaande uit meerstemmige liederen in het Frans, Engels en Duits. Voorts zal het programma worden gecompleteerd met een verrassende presentatie.

 

Na afloop van het concert is er een gezellig samenzijn in het naastgelegen Walkartcentrum met een hapje en een drankje.