Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeldhouwen en schilderen bij Maarten Krabbé.

Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek in Soest, geeft les aan verschillende HOVO’s en leidt reizen naar het werk van o.a Chagall en Kandinsky.

De betekenis van het tweede gebod

van de bekende 10 geboden

Spreker   Ruud Bartlema
Datum    zondag 4 februari 2018
Tijd    10.30 - 12.00 uur
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Vrij. Collecte aan de uitgang.

De verbeelding als een menselijke potentie is een belangrijk instrument in deonderlinge communicatie tussen mensen. De beelden die wij maken stellen ons in staat om o.a. wat wij moeilijk zichtbaar kunnen maken toch vorm te geven en er met elkaar over te praten. Maar een beeld is nooit de werkelijkheid zelf. Daarin schuilt de diepere achtergrond en betekenis van het beeldverbod in zowel Jodendom, Christendom als Islam. Door de eeuwen heen hebben voor- en tegenstanders van beelden elkaar in het kader van de godsdienst bestreden, waarbij alle mogelijke vormen van beeldcultuur werden vernietigd. Maar niet alleen echte beelden vallen onder het beeldverbod. Zouden ook onze geloofs-voorstellingen, onze vaste overtuigingen of ideeën en opvattingen over God, de wereld en de mensen om ons heen niet evenzeer onder de kritiek vallen van het tweede gebod? Hoe vrij zijn wij eigenlijk in de omgang met de beelden die wij maken? 

 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Lucie Spreij, sopraan en Brian Lamb, piano.