Dr. Hein van Dongen, filosoof

Dr. Hein van Dongen promoveerde in de wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de pluraliteit van maatstaven in de wetenschap en de samenleving. Hij is werkzaam als filosofisch consulent en als docent aan verschillende onderwijsinstellingen.

Hoe zijn wij vrij?

Spreker   dr. Hein van Dongen
Datum    zondag 5 november 2017
Tijd    10.30 - 12.00 uur
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Vrij. Collecte aan de uitgang.

De controverse tussen de aanhangers van een vrije menselijke wil en die van een determinisme gaat al terug tot de eerste eeuwen van het Christendom. Maar de invulling daarvan verschilt per tijdperk. In onze tijd lijken de interpretaties van hersenonderzoek en de theorieën over oorzaak en gevolg in de natuurkunde de rol van de theologische argumenten voor of tegen predestinatie te hebben vervangen.

In mijn voordracht ga ik in op de geschiedenis van deze tweestrijd – maar dan vooral met de blik gericht op mogelijkheden om beide standpunten ietwat te verzoenen.

Hoe vrij zijn wij lijkt een vraag over de mate van vrijheid die we hebben – hoe zijn wij vrij is ook een vraag waarin die vrijheid gelegen kan zijn. In ieder geval zijn we met elkaar vrij genoeg om onze ideeën over vrijheid op hun betekenis voor ons leven te mogen onderzoeken.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Wim Markus, fluit.