Marjo op de Chinese muur

Van Bant naar Beijing

Door Marjo de Jeu
Datum 22 maart 2023
Tijd 14.30 - 16.00 uur
Plaats Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist
Kosten

€ 5,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
€ 8,00 voor anderen.
Koffie en thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap.

Opgeven

bij Ineke Krediet, 030-6923828 of via de contactpagina van deze website.

 

Mijn echtgenoot Bob de Boer en ik hebben in clubverband een aantal grote reizen gemaakt met onze klassieke Volvo 144. Ik wil jullie daarover graag wat meer vertellen. Op 22 maart gaat het over onze eerste reis, die we in de zomer van 2008 maakten van Bant (in de Noordoostpolder) naar Beijing, waar een week na onze aankomst de Olympische Spelen begonnen.

 

De reis ging via Duitsland, Polen, de Baltische Staten, heel Rusland door via St. Petersburg en Moskou verder naar het oosten via Jekaterinenburg, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkoetsk door Siberië, daarna zuidoostwaarts naar Ulan Ude om vervolgens de grens naar Mongolië over te gaan. Na een bezoek aan Ulan Baator en een tocht door de Gobiwoestijn over ongebaande wegen kwamen we in China aan, waar we door een Chinese toeristenorganisatie verwelkomd werden. Van dan af mochten we alleen in konvooi door China rijden naar de Chinese Muur en vervolgens naar de havenstad Tjanjin, waar we de auto achterlieten om verscheept te laten worden naar de havenstad Antwerpen. Wij werden daarvandaan in bussen naar ons hotel in Beijing gebracht.
In Beijing bezochten we het Tiananmenplein, de Verboden Stad en het Zomerpaleis van Keizerin Xizi.
In alle bovengenoemde plaatsen hebben we excursies gehad met goede gidsen. Onderweg hebben we veel beleefd, en elke inzittende van de 75 auto's die aan deze reis deelnam heeft zijn eigen reisverhaal. Van Omroep Flevoland reden twee reporters mee die dagelijks korte uitzendingen maakten die door Omroep Flevoland uitgezonden werden voor het thuisfront. Deze reportages zijn gebundeld tot een film, waarin vooral deelnemers uit Flevoland geïnterviewd worden.
Na een korte inleiding zal ik deze film vertonen om een idee te geven over wat er al dan niet onderweg gebeuren kan. Daarna zal ik vertellen over een aantal culturele hoogtepunten van de reis, waarbij ik natuurlijk ook over bijzondere ontmoetingen vertel en de landschappen onderweg laat zien...