Van Lennepkwartet

Beethoven en Dvorák

door het Van Lennepkwartet

Door Het Van Lennepkwartet, m.m.v. Harry Schram, piano
Datum   zaterdag 25 februari 2023
Tijd   15.30-16.30 uur
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang     Vrij. Collecte aan de uitgang. 

Het Van Lennep kwartet werd opgericht door musici die waren verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Balletorkest. Hun initiatief kwam voort uit hun grote liefde voor het kwartetspel. Alle grote componisten, zoals Haydn, Mozart, Schubert en Beethoven, hebben immers hun allermooiste werken voor kwartet gecomponeerd. De naam van het ensemble is ontleend aan de Van Lenneplaan in Hilversum, waar in het huis van de cellist altijd wordt gerepeteerd. Het ensemble treedt regelmatig op in diverse kunstinstellingen door het land, maar ook bij mensen thuis.


Peter Thoma, viool, geboren in Hongarije, maar al vele jaren werkzaam in Nederland bij verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Nederlands Harpensemble en Amsterdam Symfonietta. Tevens speelt hij al tientallen jaren met pianiste Hanneke Plomp. Hij was tweede concertmeester in het Radio Filharmonisch Orkest;


Zofia Balcar, viool, geboren in Polen, heeft haar werkzame leven in Nederland doorgebracht. Zij is een fanatiek en succesvol kamermuziekspeelster. Ook vormt ze een duo met pianist Harry Schram;


Monique Laanen, altviool, maar ze is ook fluitiste. Ze was altvioliste in Het Balletorkest. Musiceren doet ze het liefst de hele dag in allerlei combinaties.


Gerald Kroon, cello, is de oprichter van het kwartet. Hij speelt zijn hele leven naast zijn orkestbaan in het Radio Filharmonisch veel kamermuziek want dat is zijn grote passie. Met Harry Schram en Leslie Somnai heeft hij een pianotrio.

Het Van Lennepkwartet speelt deze middag Opus 18, nr.1 van Ludwig van Beethoven en het tweede pianokwintet van Dvorak.