Zweedse muziek en dans

Een reis naar het hoge noorden

Door
Marieke van der Hoek en Hester de Boer, viool,
Karel Uijtdraegers en Annemieke Kerkhoff, dans

 

Datum zaterdag 29 oktober 2022
Tijd 15.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten   Toegang is vrij; na afloop wordt er gecollecteerd om de musici en dansers adequaat te kunnen belonen.

Deze middag reizen we naar het Hoge Noorden. Het land van uitgestrekte meren en bossen. Waar trollen wegschieten tussen boomwortels en de waternimf Näcken u betovert met zijn vioolspel zodat u nooit meer kunt stoppen met dansen… 

 

Karel Uijtdraegers en Annemieke Kerkhoff dansen voor u, begeleid door de zingende snaren van de violen van Marieke van der Hoek en Hester de Boer. Ze nemen u mee op een muzikale reis door Zweden. 

 

Zweedse dans is de grote passie van Karel en Annemieke. Sinds ze elkaar voor het eerst 

ontmoetten, reizen ze jaarlijks naar Zweden om zich te bekwamen in traditionele Zweedse dansen. Ze dansten vele malen voor de jury van de Polskmärkesuppdansningen en werden voor hun danskunsten bekroond met groot zilver. Ze geven regelmatig dansles in Zweden en zijn de drijvende kracht achter de Zweedse dansgroep Lillan in Amstelveen. 

 

Hester begon haar vioolcarrière als zevenjarig meisje bij de Zeister muziekschool. Via de klassieke muziek en barokmuziek ontdekte zij de folkmuziek en werd gegrepen door de Zweedse vioolmuziek. In 2013 studeerde ze een halfjaar viool in Zweden aan de Malungs folkhögskola. 

 

Marieke raakte 25 jaar geleden in de ban van de Zweedse vioolmuziek en leerde zichzelf viool spelen. Onlangs heeft ze een paar jaar klassiek vioolles gehad om haar mogelijkheden te vergroten. Met het trio de Hunebend nam ze vorig jaar een CD op met Zweedse traditionals en eigen composities gebaseerd op de Zweedse traditie.

 

Marieke en Hester spelen al ruim 15 jaar samen Zweedse muziek. Zij volgden tientallen cursussen en opleidingen bij vooraanstaande Zweedse violisten om zich de traditionele Zweedse melodieën en speelstijl eigen te maken. Reken op een middag vol stijlvolle dans en prachtige tweestemmige vioolmuziek met een tikje melancholie. Het zal moeilijk zijn om stil te blijven zitten…