Docudrama familie Walkart

Door Kees Linnenbank
Datum woensdag 6 december 2023
Tijd 14.30 - 15.30 uur
Plaats

Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist 

Kosten Voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap gratis voor anderen € 3,50.
Koffie en thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap.
 Opgeven  bij Ineke Krediet, tel. 030 6923828 of via de contactpagina van deze website.

De familie Walkart, man, vrouw en twee dochters, wonen in de 19e eeuw in Amsterdam aan de Keizersgracht. Families met geld trokken zomers echter weg uit de stinkende stad om zich in de Vechtstreek of op de Stichtse lustwarande te voorzien van frisse lucht. Zo ook het gezin Walkart. Niet begrijpend maar toch wel met enige trots merkt vader Walkart dat zijn dochters interesse hebben in zijn zaken en zijn financieën. Voor die tijd waren de dochters Walkart zeer geëmancipeerde vrouwen. Ze gaan in zaken en kopen diverse panden in Zeist. In 1837 kopen ze 7 percelen aan de Donkere laan (nu Slotlaan), tezamen 2ha, 74a en nog wat ca. Ze bouwen er niet maar maken er een tuin van.

Na het overlijden van de laatste dochter erft de gemeente Zeist in 1904 de Overplaats of het Overbos, zoals het stuk grond toen heette, op voorwaarde dat het zal worden opengesteld voor publiek. Daarbij ontvangt de gemeente ook nog ƒ 40.000,- voor het onderhoud. De gemeente laat de tuin aanpassen tot een openbaar wandelpark door Hendrik Copijn, toen al een bekende tuinontwerper. In 2016 werd het park gerenoveerd door een nazaat van Copijn.
Ook de Walkartkerk komt in beeld met de aanvangsgeschiedenis van het kerkgebouw. Er waren veel meer opnames gemaakt, o.a. van het wandkleed, de ramen en het orgel, maar zoals het bij films maken gaat, een groot deel van het geschoten materiaal wordt geknipt.
Veel mensen hebben het docudrama al gezien. Figi was uitverkocht bij de première in oktober 2022 en ook de AZSV heeft hem al eens vertoond. Toch vonden wij het leuk om dit docudrama nog een keer in ons programma op te nemen.