Objectief verslag of een gekleurd verhaal?

 

Een avond in samenwerking met het Klassiek Verbond, Zeist

Op de mooie blauwe ogen van Caesar - Vercingetorix

Over de Gallische oorlog van Caesar

Door

 F.M.A. Broeke, classicus en docent aan 't Hooftlyceum in Leiden

Datum maandag 13 januari 2020
Tijd 20.00 - 22.00 uur
Plaats

Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist

Opgave via contactpagina
Deelnemers aan alle avonden hebben voorrang bij inschrijving!!

Kosten

€ 30,00 (5 avonden) voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
€ 40,00 (5 avonden) of € 8,00 per avond voor niet-leden/vrienden.
Gratis voor leden van het Klassiek Verbond (via lidmaatschap).
Gratis voor scholieren (gesubsidieerd door het Klassiek Verbond).
Koffie en thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap.

Elke gymnasiast maakt vroeg of laat kennis met Over de Gallische Oorlog van Caesar. Zijn heldere taalgebruik en de logische opbouw van zijn werk maken het verslag van de Romeinse wederwaardigheden in Gallië tot geliefde schoollectuur. Caesar heeft zijn werk echter niet als een objectief verslag van zijn verrichtingen bedoeld: hij wilde vooral zichzelf in een goed daglicht stellen.

In deze dubbellezing wordt in het eerste deel ingegaan op de narratieve, stilistische en retorische trucs die Caesar gebruikt om het verslag van de Gallische oorlog naar zijn hand te zetten. Ook wordt gekeken naar vergelijkbare verslaggeving in moderne conflicten, van de Tweede Wereldoorlog tot de Tweede Golfoorlog en het conflict in Afghanistan.
In het tweede, aansluitende deel staat de laatste belangrijke tegenstander van Caesar tijdens zijn oorlog in Gallië, Vercingetorix, centraal. Deze jonge Galliër, van adellijke komaf, verenigde een groot deel van de Gallische stammen onder zich voor een laatste wanhopige poging om de Romeinse suprematie teniet te doen. De persoon van Vercingetorix wordt nader bekeken; zowel de Gallische als de Romeinse visie komt aan bod. Ook wordt zijn revival in het 19e en 20e-eeuwse Frankrijk behandeld.