Murat Isik

Heilzame grensoverschrijding

Door   Dr. Rogier van der Wal
Datum   woensdag 10 april 2024
Tijd   14.30 - 16.30 uur
Plaats   Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist
Opgave via   contactpagina of bij Ineke Krediet tel. 030-6923828
Kosten

  € 7,- voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap,
  € 10,- voor anderen, inclusief koffie en thee.

  U kunt met een QR-code betalen.

Op 10 april 2024 ga ik mijn best doen om u een (beknopt) overzicht te bieden van wat de Nederlandse literatuur aan ‘heilzame grensoverschrijding’ te bieden heeft. Ik besteed aandacht aan enkele auteurs die een veelbelovende start kenden, maar die het succes helaas niet vast wisten te houden. Zo staan we stil bij het werk van Naima El Bezaz (die leed aan depressies en maar 46 is geworden) en Hafid Bouazza (overleden op zijn 51e na een leven vol drank en drugs). En we kijken kort naar Moses Isegawa, die ineens razend populair werd in 1998 met zijn Abessijnse Kronieken, maar van wie we de laatste tijd niets meer horen. Ook Rodaan al Ghalidi, die al begon te schrijven toen hij nog in een AZC woonde, komt even voorbij.
De meeste tijd zal ik echter besteden aan drie auteurs die grote successen gevierd hebben en die nog volop actief zijn: Kader Abdolah, afkomstig uit Iran en al vanaf 1988 in Nederland, Abdelkader Benali, die op z’n vierde uit Marokko naar Nederland
kwam, en Murat Isik, geboren in Izmir (Turkije) maar al heel jong naar Nederland gekomen en opgegroeid in de Bijlmermeer. Abdolah heeft een groot oeuvre opgebouwd waarin hij onder andere De Koran en – recent nog - gedichten van de grote dichter Rumi vertaalde, maar zijn grootste succes is Het huis van de moskee uit 2005. Benali wist kort daarvoor, in 2002, door te breken met De langverwachte, een roman die omschreven werd als een ‘literaire achtbaan’ en waarmee hij de Libris Literatuurprijs won. Diezelfde prijs won Isik met Wees onzichtbaar in 2017, waarin hij uitvoerig het verhaal van zijn jeugd in de Bijlmer verhaalt.

 

Dr. Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Hij is momenteel werkzaam als lector Etisch werken bij de Fontys Hogeschool, Eindhoven. Hij is ook Thorbeckefellow.