Dr. Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Hij is momenteel werkzaam als lector Etisch werken bij de Fontys Hogeschool, Eindhoven. Hij is ook Thorbeckefellow.

Migrantenliteratuur

Literatuur van naar Nederland geƫmigreerde literaire auteurs

Door

Dr. Rogier van der Wal

Data

22 november 2023 
Tijd 14.30 - 16.30 uur 
Plaats

Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist

Opgave bij

Ineke Krediet, tel: 030-6923828 of via de contactpagina

Kosten

€ 7,00 per keer voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;  
€ 10,00 voor anderen.
Er kan via QR-code betaald worden.
Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap

Literatuur van naar Nederland geëmigreerde literaire auteurs. Hun leven nam een wending toen ze in Nederland carrière maakten als literair auteur. Dat is natuurlijk qua aantallen inmiddels een ‘mer à boire’, dus ik ontkom er niet aan om keuzes te maken.

Op 22 november wil ik - in het jaar waarin we 150 jaar afschaffing van de slavernij herdenken - inzoomen op de even intrigerende als tragische persoon Anton de Kom, met name diens vlammende aanklacht Wij slaven van Suriname, die aanvankelijk (in 1934) alleen gecensureerd mocht verschijnen. De Kom was oorspronkelijk handelaar in koffie, thee en tabak – waar kennen we dat toch van? – en wilde zich inzetten voor wie in Suriname onderdrukt werd, maar hij kwam daar onder scherp koloniaal toezicht te staan en ging uiteindelijk gedwongen terug naar Nederland. Zijn bestaan daar was moeilijk, maar in de Tweede Wereldoorlog werd hij actief in het verzet, wat hij uiteindelijk heel kort voor de bevrijding met zijn leven moest bekopen. Over zijn leven schreef Karin Amatmoekrim in 2013 de prachtige roman De man van veel. Zij werkt op dit moment aan een grote geschiedenis van Suriname, die voor het najaar van 2023 staat aangekondigd. Vandaar de programmering van dit onderwerp in april 2024, zodat we daar ook nog met een schuin oog naar kunnen kijken.