Troost

n.a.v. het boek 'Troost' van Michael Ifnatieff

Door drs. Addy Manneke
Datum woensdag 5 oktober 2022
Tijd 14.30 - 16.00 uur
Plaats Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist
Opgave bij Ineke Krediet, tel. 030-6923828 of via de contactpagina van deze website.
Kosten € 5,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
€ 8,00 voor anderen,
Koffie en thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap.

Ruim een jaar geleden keek ik in het programma ‘Buitenhof’ naar een interview met historicus, schrijver en voormalig politicus Michael Ignatieff. Hij vertelde dat hij een paar jaar geleden in Utrecht een lezing kwam geven tijdens het Festival Oude Muziek, waar alle 150 psalmen werden gezongen. Zo luisterde hij - als niet gelovige - naar de psalmen van duizenden jaren oud. Tot zijn eigen verbazing brachten de muziek en de woorden hem tot tranen. En hij was niet de enige in het publiek. Hij was gekomen om een lezing te geven, maar wat hij vond was troost. Door die ervaring begon hij aan het onderzoek voor zijn boek Troost.

We zoeken troost als we verdriet hebben, een groot verlies ondervinden. Wat is troost? Kun je troost vinden? En wat houdt dat in, troost vinden?

 

Op deze vragen zocht hij het antwoord. Hij ging daarvoor te rade bij schrijvers, grote denkers, leiders en kunstenaars en schreef een boeiend boek over zijn zoektocht. Hij schrijft o.a. over de Psalmteksten, over het boek Job, hij leest over troost bij Michel Montaigne, luistert naar Gustav Mahler, leest Max Weber, Anna Achmatova, Albert Camus, Václav Havel en nog vele anderen. Hij vraagt zich af waar zij de moed en kracht vandaan halen om veerkrachtig te zijn in moeilijke tijden.

Op basis van dit boek van Ignatieff wil ik graag met u nadenken over wat troost voor u en mij betekent, wat u troost geeft en hoe u zelf troost denkt te kunnen bieden.