Het verhaal van een pandemie uit een ander tijdperk. Vindt Rogier de overeenkomsten en de tegenstellingen met de coronapandemie voor ons?

Het boek 'La peste' werd in vele talen vertaald en menigmaal opnieuw uitgegeven.

Verder kijken met Albert Camus

inhaalsessie

Door dr. Rogier van der Wal
Datum wo 15 september 2021
Tijd 14.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartcentrum of -kerk (ruimer), Kerkweg 19, Zeist 
Opgave bij

Ineke Krediet, tel: 030-6923828 of

via de contactpagina

Kosten € 5,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
€ 8,00 voor anderen.
Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap


Op onze levensweg zijn en worden we nog dagelijks geïnspireerd door andere mensen. Ze zijn als het ware een voorbeeld voor ons geweest en sommige zijn dat nog. Soms heel beslissend in ons leven. Een bekend voorbeeld is dat iemand van geschiedenis is gaan houden omdat de leraar of lerares zo bijzonder kon vertellen.Hebt u ook zo iemand gehad of heeft u nog zo’n persoon die u inspireert?

In Camus' werken speelt absurditeit een belangrijke rol: het leven kent geen hoger doel, toch is het leven de moeite waard om je voor in te spannen en men doet er goed aan om in verzet te komen als het bedreigd wordt. Geen leugens, geen illusies, geen grote verhalen meer, maar ook geen doffe, passieve berusting. Camus was atheïst en liet zich graag inspireren door de Oudheid, getuige ook titels als Caligula (toneelstuk, 1944) en De mythe van Sisyfus (essay, 1942). Die werken zijn onderdeel van de ‘cycle des absurdes', later schreef hij ook nog een ‘cycle des révoltes' waarvan La peste deel uitmaakt. We gaan in op de merites van die roman en maken kennis met dokter Rieux, die onvermoeibaar voor zijn patiënten blijft zorgen, vechtend tegen de bierkaai. Toch wordt de pest uiteindelijk ingedamd, maar (net als bij het Corona-virus) is de dreiging van een nieuwe uitbraak nog steeds aanwezig. Daarnaast zoomen we uit en besteden ook aandacht aan de rest van Camus' oeuvre, en aan zijn roem als existentialistisch filosoof. Uiteindelijk kwam hij op 47-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven.