Wat is wijs? Een zoektocht onder (bege)leiding van een aantal wijze gidsen

25 september 2024

Door dr. Rogier van der Wal
Datum wo 25 september 2024
Tijd 14.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist 
Opgave bij

Ineke Krediet, tel: 030-6923828 of

via de contactpagina

Kosten € 7,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;
€ 10,00 voor anderen. Er is een QR-code aanwezig.
Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap

Voor dit seizoen staat er een prikkelend drieluik op het programma.

 


Op 25 september staat de artistieke magiër Ramsey Nasr centraal, die u allemaal wel zult kennen, al is het maar van zijn magistrale vertolking van Ischa Meijer in de TV-bewerking van Connie Palmens I.M. of van zijn rol als Erik in de populaire serie Oogappels. Nasr was al stadsdichter van Antwerpen en Dichter des Vaderlands, en ook won hij tweemaal de Louis d’Or voor de beste mannelijke hoofdrol in het theater.

 

Wij gaan ons verdiepen in zijn boekje De fundamenten, geschreven en uitgebracht in coronatijd. Nasr schreef toen enkele langere essays in de NRC; die zijn hier (in nog wat uitgebreide vorm) gebundeld. Het boekje is niet dik, je hebt het zo uit. Maar het geeft veel stof ter overdenking, en dat gaan we dus doen. Volgens Nasr heeft de pandemie blootgelegd waar we lange tijd van wegkeken: het huidige politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast.

Op de achterflap wordt zijn boekje omschreven als een indringende hartenkreet én als een politieke oproep tot opstand. Toch is hij niet zonder hoop. We gaan met elkaar in gesprek over wat er bij ons resoneert van zijn betoog en of die opstand nu al begonnen is, of toch (nog?) niet…