Jouw stem in mij

Bunnikse Cantorij

Door Bunnikse Cantorij o.l.v. Jos Lamboo, m.m.v. Margreet Spoelstra, pastor
Datum   zaterdag 24 februari 2024
Tijd   15.30-16.30 uur
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang     Toegang vrij. Collecte aan de uitgang. 

Ontstaan

In de jaren ’90 was Margreet Spoelstra pastor in de Oecumenische Basisgemeente ‘Jonge Kerk’ in Roermond. https://www.jongekerkroermond.nl/
Zij schreef regelmatig teksten voor de vieringen en koordirigent en componist Jos Lamboo vroeg haar om een aantal teksten op muziek te mogen zetten voor het koor van de Jonge Kerk. Dit leidde tot een vruchtbare samenwerking die inmiddels ruim twintig  prachtige liederen opleverde die steeds weer graag worden gezongen in de vieringen aldaar. Het zijn liederen over bevrijding, uittocht, verlangen naar gerechtigheid, bewerkingen van Psalmen, reflecties op verhalen uit de Bijbel, geloven in deze moderne tijd en liederen voor de liturgie. Stuk voor stuk aangrijpende en inspirerende teksten voor koor en samenzang, met begeleiding van piano, die in moeilijkheidsgraad niet onderdoet voor Antoine Oomen (componist van liederen van Huub Oosterhuis), maar met een geheel eigen en herkenbare Lamboo-stijl. Veel liederen hebben ook een fluit- en klarinetpartij omdat die musici aanwezig zijn in Roermond.

Inmiddels worden de liederen van Margreet en Jos ook wat bekender in het land en in het Nieuwe Liedboek is er ook een terecht gekomen (Lied 952 ‘Waar zou het zijn, dat land van licht’). Ook in de aanvulling op het Liedboek ‘Psalmen anders’ zijn twee liederen van hen opgenomen (ps.17, ‘Het wordt weer licht’ en ps. 90, ‘Van ooit en voor altijd’).

 

Meer bekendheid

Jaap Boeschoten, zwager van Margreet en dirigent van de Bunnikse Cantorij, wilde graag deze nog onbekende liederen in Bunnik laten zingen en deed dat ook regelmatig in de diensten in de Protestantse Gemeente van Bunnik. Al een paar keer heeft de Bunnikse Cantorij een speciale liedmiddag georganiseerd met liederen van Margreet en Jos. Daarin zingt de Bunnikse Cantorij liederen onder leiding van Jos Lamboo, waar mogelijk samen met de gemeente, en geeft Margreet Spoelstra telkens een inleiding of toelichting op het ontstaan en de inhoud van de tekst.

 

Liedmiddag

Op verzoek van de Walkartgemeenschap organiseert de Bunnikse Cantorij nu ook zo’n liedmiddag in Zeist.

Iedereen is welkom. Toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

Kom ook en laat u inspireren door deze nog onbekende liederen van Margreet en Jos.