Theo Nederpelt

Theo Nederpelt

afgelast wegens het Coronavirus

Door   Theo Nederpelt
Datum   wegens Coronavirus afgelast
Tijd   
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten   De toegang is vrij; na afloop is er een collecte.

Wat is klein, wat is groot? Het kleine kan niet zonder het grote, het grote kan niet zonder het kleine. Ook in de muziek vinden we kleine en grote componisten broederlijk naast elkaar. Het zijn allebei vakmensen van het hoogste niveau, maar de 'kleine' raken na hun dood vaak vergeten, terwijl de groten onsterfelijk zijn.

 

Hoeveel barokcomponisten er geweest zijn, daar kunnen we alleen maar naar raden, maar dat Johann Sebastian Bach vér boven alle anderen staat zal niemand betwijfelen. Juist omdat er zoveel waren kon zijn genie zich ontplooien. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Franz Schubert vergeleken met vele collega-componisten uit het tijdperk van de Romantiek. Het is een vergelijking van één op duizend: we kennen tientallen geniale componisten naast tienduizenden componerende musici.

 

Waarin en op welke manier kan zo'n genie zich nu uiten? Aan de hand van korte stukjes van die grote componisten zal Theo Nederpelt proberen duidelijk te maken wat het geniale is in zo'n compositie, waarom we liever een klein stuk van een groot componist beluisteren dan een groot werk van een 'kleine' componist.