Mark M.A.C. van Ostaijen (1984) is bestuurssocioloog en als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Tilburg. In 2017 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over migratie en mobiliteit in Europa. Op dit moment verricht hij stad etnografisch onderzoek in Amsterdam Nieuw-West naar mensen die het verschil maken in hun wijk. Hij publiceerde onder meer in De Volkskrant, NRC Handelsblad enTrouw en is columnist voor Binnenlands Bestuur.

Wij zijn ons

Een kleine sociologie van grote denkers

Spreker   Mark van Ostaijen
Datum    zondag 1 maart 2020
Tijd    10.30 - 12.00 uur
Plaats     Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Vrij. Collecte aan de uitgang.

Mark van Ostaijen schreef het boek ‘Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers’ (Uitgeverij Vantilt, 2018) waarin hij de rijkheid van de publieke sociologie beschrijft. Door middel van denkers als Weber, Huizinga en Bourdieu maakt hij alledaagse fenomenen zoals #metoo, religie en Zwarte Piet begrijpelijk en inzichtelijk als sociale fenomenen.Want waarom hebben we steeds meer de neiging alles op het individu te betrekken en wat kan de sociologie ons leren over onszelf?

Vanuit sociologisch perspectief toont hij dat we meer zijn dan ons brein. En dat een samenleving meer is dan een verzameling individuen. Hij zal ingaan op de dominantie van neuropsychologen in het publieke debat en welk gevolg dat heeft voor het denken en begrip over onszelf. Uiteindelijk zal hij met enkele hedendaagse voorbeelden ingaan wat het betekent om samente kunnen leven, of een (geloofs)gemeenschap te vormen, in tijden waarin dat steeds minder vanzelfsprekend lijkt.

 

Algemeen:

Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? Is voetbal een nieuwe religie? Hoe moeten we terrorisme begrijpen? Wat leert Hans Teeuwen ons over onszelf? Waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Waar komt de Boze Witte Nederlander ineens vandaan? En waarom dienen we internet en smartphoneste wantrouwen?

In Wij zijn onsverzamelt Mark van Ostaijen alledaagse thema’s en behandelt ze in het licht van klassiek sociologische inzichten. Met behulp van grote denkers maakt hij daarmee de wereld om ons heen verrassend inzichtelijk. Door op een verfrissende manier gebruik te maken van rijke inzichten van onder meer Max Weber, Emile Durkheim, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Jane Jacobs én Johan Huizinga leren we sociale verschijnselen zoals bitcoins, het Feyenoord Legioen, YOLO, carnaval en terrorisme beter te begrijpen. Hij biedt een nieuwe kijk op sociaal gedrag, noodzakelijk in tijden van polarisatie, segregatie en individualisering. Hij zet zich af tegen recente (neuro)psychologische publicaties en laat zien dat wij meer zijn dan ons brein. Wie wij zijn en wat we doen kan beter worden begrepen als sociaal gedrag dan als individuele handeling.