Prof. Henny Lamers is een bekende popularisator van de sterrenkunde, die al meer dan 700 lezingen heeft gegeven in binnen- en buitenland (o.a. een serie “star-talks” tijdens een tocht op een rubbervlot door de Grand Canyon) en diverse prijzen heeft gewonnen met zijn boeiende voordrachten. Hij is lid van de KNAW, en erelid van de American Astronomical Society. Er is een planetoïde naar hem genoemd. 

 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Lavinia Burke, Ierse harp.

Reis door het heelal: van de aarde tot de oerknal

Prof. Henny Lamers

Door   Prof. Henny Lamers
Datum   zondag 3 april 2022
Tijd   10.30 - 12.00 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Gratis; collecte aan de uitgang

In deze lezing neem ik U mee op een fascinerende reis door het heelal met prachtige opnamen van o.a. de Hubble Ruimte Telescoop. We beginnen op de aarde die deel uit maakt van ons planetenstelsel. We zien de zon, planeten, manen, kometen en
meteoren langs komen. Veel verder weg komen we bij de sterren: eigenlijk zijn dat allemaal zonnen. Sommige sterren zijn veel groter of veel kleiner dan de zon: de zon is de Jan Modaal van de sterren. We bezoeken reusachtige wolken die de kraamkamers van sterren zijn: we zien hoe daarin sterren worden geboren.
We komen ook stervende sterren tegen, die aan het eind van hun lange leven ontploffen of uitdoven. Dat is ook het lot dat de zon te wachten staat. De zon zit samen met een paar honderd miljard andere sterren in een grote platte schijf, die we op zomeravonden met het blote oog aan de hemel kunnen zien als de “melkweg”.

Nog verder weg komen we  miljarden melkwegen tegen met allerhande prachtige vormen. Hoe verder weg we kijken: des te dieper kijken we in het verleden. Sterrenkundigen zijn echte historici: ze kunnen in het verleden kijken! Uiteindelijk bereiken we de grens van onze waarnemingen: we kijken dan zover terug in de tijd dat we de gevolgen van de Oerknal kunnen zien!