Foto van website Museum Voorlinden

De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het cortenstalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: het is tegelijk elegant én loodzwaar, industrieel én organisch, statig én speels, hol én bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren.

Museum Voorlinden: www.voorlinden.nl.
Plan je bezoek via https://www.voorlinden.nl/bezoek/plan-je-bezoek/

 

Richard Serra en het labyrint

Associatie met het levenspad

Presentatie  Marian van Caspel
Datum  Zondag 2 oktober 2023
Tijd  10.30 - 12.00 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang

Vrij.

Collecte aan de uitgang.

Koffie en thee worden u tijdens een korte pauze aangeboden door de Walkartgemeenschap.

De enorme cortenstalen sculptuur Open Ended (2007-2008) van Richard Serra in Museum Voorlinden kan het beste ervaren worden door er doorheen te lopen. Zo doende komt de associatie met het levenspad omhoog: het pad is niet te voorspellen, maar ontvouwt zich terwijl je gaat. Met sculpturen als deze lijkt Serra aan te sluiten bij de windingen van het aloude labyrint, dat gezien kan worden als een beeld van leven en transformatie. In de lezing worden beide thema’s - het werk van Serra en het labyrint - verbonden met het jaarthema ‘Onderweg…..maar waarheen’.

 

Marian van Caspel-van Til is kunsthistorica. Gaf zij vroeger leiding aan de Kunsthistorische Leergangen Utrecht, vanaf 2008 is zij zich geheel op de inhoud van het vak gaan richten. Meer dan 35 jaar ervaring maken dat zij goed in staat is met het materiaal te ‘spelen’ in thematische lezingen op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit. Als het onderwerp het toelaat combineert zij graag oude met moderne en hedendaagse kunst. Een even lange periode begeleidt zij reizen naar Italië en Frankrijk voor Labrys Reizen. De laatste jaren heeft zij zich toegelegd op de Divina Commedia van Dante.

 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Lavinia Burke, harp.


De toegang is vrij, aan de uitgang wordt gecollecteerd ter bestrijding van de kosten zoals, de spreker, de verwarming en de koffie.