Cees Zweistra studeerde rechten en filosofie in Utrecht en Londen. Gedurende een aantal jaren was hij werkzaam als zelfstandig gevestigd jurist. Sinds 2016 organiseert hij met de stichting Centre Erasme cursussen, lezingen en een filosofische podcast. Het Centre Erasme is mede-oprichter van het Erasmusfonds dat in 2021 in het leven werd geroepen. In 2019 promoveerde Cees aan de TU-Delft op een filosofisch proefschrift over de impact van technologie op onze identiteit en sociale relaties. Inmiddels is hij als docent verbonden aan de Erasmus Universiteit en schrijft hij boeken.

Grensoverschrijding .... ook positief

Cees Zweistra

Door   Cees Zweistra
Datum   14 januari 2024
Tijd   10.30 - 12.00 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Gratis; collecte aan de uitgang

In het alledaagse spraakgebruik heeft het begrip grensoverschrijding vrijwel meteen een negatieve bijklank. Zeker nu we nog altijd in de nasleep van #MeToo zitten. In de filosofie is dat anders. Er is het begrip transgressie dat bij de filosoof George Bataille verbonden is aan ervaringen van het religieuze of het goddelijke. Die ervaringen komen we volgens hem niet zozeer tegen via de klassiek-religieuze bronnen, maar eerder in profane momenten van grensoverschrijding: in de erotiek, de dood, de overtreding van geboden.

 

In deze voordracht wil ik deze notie van grensoverschrijding als uitgangspunt nemen om de vraag te stellen wat nu precies religieuze ervaringen kunnen zijn in de wereld van vandaag. En op welke manier deze ervaringen nu juist grensoverschrijdend moeten zijn. Is religiositeit altijd extatisch, altijd een vorm van transgressie of bestaat er ook een eenvoudiger variant die niettemin ook betekenisvol kan zijn? En passant zullen we verkennen op welke manier er sprake kan zijn van religiositeit in een geseculariseerde, onttoverde wereld. We kijken daarbij naar inzichten uit het werk van de Franse filosoof Marcel Gauchet. 

 

Mr.dr. Cees Zweistra is universitair docent recht, ethiek en technologie aan de Erasmus Universiteit. Hij schreef meerdere boeken waaronder Waarheidszoekers, een boek over het hedendaagse complot denken en de relatie met technologie. In september dit jaar verschijnt een nieuw boek onder de titel Woketheater. Het boek is een kritische beschouwing van de strijd tussen woke en anti-woke.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Mirte Hulscher, viool.