Godsdienstfenomenoloog, studie theologie in Leiden. Promotie aldaar (1977).
Rob Nepveu behoort tot de religieus-humanistische stroming binnen Vrijzinnigen Nederland.
De vrijzinnig-Christelijke traditie vormt een belangrijke inspiratiebron voor deze stroming naast andere, waaronder vooral ook de Westerse filosofie.
Je hoort tegenwoordig vaak dat de kerken leeg lopen en dat zelfs de religie verdwijnt. Dat eerste geldt, zeker in ons land, voor de meeste kerken. Er zijn echter streng-orthodoxe kerken die nog steeds grote kerkgebouwen laten bouwen en ‘s zondags hele scharen bezoekers weten te trekken. Datzelfde geldt ook voor de Pinkstergemeenten.
Maar voor de rest geldt dat er een voortdurende teruggang van het ledental plaatsvindt. Het is echter niet waar dat religie verdwijnt. Alleen is de grens tussen gelovigen en ongelovigen vaag geworden. Gelovigen krijgen steeds meer moeite met de kerkleer en ongelovigen blijken vaak een religieus besef te hebben.
In 1916 stelde de vrijzinnige theoloog H. Oort al vast dat het dogmatisch Christendom achterhaald is. Maar ook het historisch Christendom zag hij als een verschijnsel dat voorbij gaat.
Die uitspraak is opmerkelijk. Immers deze vorm van Christendom is het vrijzinnig protestantisme dat in 1916 nog bloeide. Maar Oort blijkt het goed te hebben gezien. Het vrijzinnig protestantisme mist nu alle werfkracht. Oort zag voor de toekomst de ontwikkeling van een nieuw soort Christendom. In feite is dat een christelijk geïnspireerd religieus humanisme.
Het ideële Christendom, zoals hij dat noemt, heeft kenmerken waardoor het zowel de orthodoxie als de vrijzinnigheid achter zich laat. Ik zou de volgende kenmerken willen noemen.