Laura en Sonja

Sonja Gruys, zang en Laura Hölzenspies, piano

Muziek op de zaterdagmiddag

Door Sonja Gruys, zang en Laura Hölzenspies, piano
Datum zaterdag 23 september 2023
Tijd 15.30 - 16.30 uur
Plaats Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Kosten

Toegang gratis. Collecte bij de uitgang.

Bicolore verzorgt op 23 september een uur met muziek van Robert Schumann, Richard Strauss, Felix Mendelssohn Bartholdy en Alban Berg.

 

De liederencyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann verscheen in 1843. Het zijn gedichten van Chamisso over het leven en de liefde van een jonge vrouw, die Chamisso in 1830 publiceerde. De bundel bestond uit negen gedichten waarvan Schumann er acht op muziek zette.

 

Alban Berg woonde en werkte in Wenen. Hij maakte gebruik van de vernieuwende dodecafonie, de twaalftoonstechniek en hij schreef atonale muziek. De liederen zijn schilderachtig en atmosferisch gecomponeerd. Berg schilderde de teksten door middel van klankkleur.

 

Richard Strauss componeerde een groot aantal liederen die groot zijn van lijn, klank en beweging. Ieder lied heeft een geheel eigen sfeer, maar de hand van de meester is altijd terug te horen. Veel van zijn vocale werk schreef hij voor zijn echtgenote, die zangeres was.

Bicolore bestaat uit Laura Hölzenspies (piano, klavecimbel, orgel) en Sonja Gruys (mezzosopraan, blokfluit). Laura en Sonja vormen al ruim vijfentwintig jaar een muzikaal duo, sinds hun studie aan het Conservatorium van Utrecht, waar ze elkaar hebben leren kennen. Laura studeerde daar piano en Sonja blokfluit. Later vevolgden zij hun studies in Den Haag en vulden die aan met respectievelijk klavecimbel en klassieke zang. Samen hebben ze veel mogelijkheden qua klankkleur en stijl en daar maken ze dankbaar gebruik van.
Ze maken boeiende en uiteenlopende concertprogramma's: barokmuziek met klavecimbel, zang, blokfluit en een recital zang-piano.