Dr. Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Hij is momenteel werkzaam als lector Etisch werken bij de Fontys Hogeschool, Eindhoven. Hij is ook Thorbeckefellow.

Wat is wijs ...? Pfeiffer en Mulisch

Door

Dr. Rogier van der Wal

Data

6 november 2024 
Tijd 14.30 - 16.30 uur 
Plaats

Walkartcentrum, Kerkweg 19, Zeist

Opgave bij

Ineke Krediet, tel: 030-6923828 of via de contactpagina

Kosten

€ 7,00 voor leden en vrienden van de Walkartgemeenschap;  
€ 10,00 voor anderen.
Er kan via QR-code betaald worden.
Koffie of thee worden u aangeboden door de Walkartgemeenschap

Op 6 november verleggen we onze horizon en gaan te rade bij Ilja Leonard Pfeiffer, ooit als classicus verbonden aan de Universiteit Leiden maar nu alweer decennia levend van zijn pen. Vorig jaar bracht hij de gedurfde roman Alkibiades uit, een historische roman met honderden pagina’s voetnoten, die desalniettemin zeer goed verkocht. Pfeiffer heeft na de verschijning van zijn roman al in talloze interviews, columns en lezingen uit de doeken gedaan hoezeer zijn roman niet alleen bedoeld is als herleving van de Atheense politicus Alkibiades, maar juist ook een actuele aanleiding heeft omdat hij ons zich in onze eigen tijd dezelfde fouten weer ziet herhalen en omdat hij zich daar ernstige zorgen over maakt. Politieke systemen kunnen van tijd tot tijd ontaarden, dat is algemeen bekend (en in de Oudheid werd daar al over nagedacht), en helaas valt dat meestal pas op als het al te laat is… L’histoire se répète?

 

 

Ik zet zijn roman naast het magnum opus De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch uit 1992. Ook zo’n gedurfde roman, van een in zijn tijd toonaangevende auteur waar Ilja Leonard Pfeiffer qua persoonlijkheid wel een en ander mee gemeen heeft. Mulisch’ roman deed destijds veel stof opwaaien, en is de moeite waard om nog eens nader naar te kijken. Het boek werd bovendien in 2001 verfilmd.