Grensoverschrijdende keuken

Katinka Lansink Dodero

Door   Katinka Lansink Dodero
Datum   4 februari 2024
Tijd   10.30 - 12.00 uur
Plaats   Walkartkerk, Kerkweg 23, Zeist
Toegang   Gratis; collecte aan de uitgang

 

Katinka Lansink Dodero is Peruaans-Nederlands, met een Peruaanse moeder en een Nederlandse vader. Geboren en getogen in Nederland zijn de Peruaanse culinaire gebruiken en gerechten haar met de paplepel ingegoten. Zij komt regelmatig in Peru voor familie en werk. Vijf jaar geleden is zij haar bedrijf Cevicheceviche gestart met als missie de Peruaanse keuken bekend te maken. Dit doet zij middels publicaties, kookmasterclasses, kookboeken, events en een Peruaanse pepersauzenlijn.  

 

De Peruaanse gastronomie wordt gevormd door een mix van verschillende keukens. Immigranten brachten hun gerechten en kooktechnieken mee en bereidden deze gerechten met Peruaanse ingrediënten. De meest bekende fusionkeukens zijn de Peruaans-Spaanse Creoolse keuken, de Peruaans-Chinese Chifa keuken, de Peruaans-Italiaanse Bachiche keuken en de Peruaans-Japanse Nikkei keuken. Door de nieuwe mix van gerechten en ingrediënten ontstonden er nieuwe smaken en gerechten die geïntegreerd werden in de Peruaanse gastronomie. De Nikkei keuken is veelzijdig en toegankelijk met een rijke geschiedenis en zij is heel populair in wereldsteden. Het is een huwelijk tussen de kleurrijke, uitbundige Peruaanse keuken en de elegante, esthetische Japanse keuken. 

 

Katinka heeft vanuit Peru onderzoek gedaan naar de Nikkei geschiedenis en wat de essentie van de Nikkei keuken is. Op 4 februari zal zij meer over deze bijzondere grensoverschrijdende keuken vertellen en hoe deze een vaste plek in de culinaire wereld verworven heeft.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Ruben Bontenbal, piano.