Walkartgemeenschap Zeist, Kerkweg 19-23, 3701 Zeist
Godsdienstfenomenoloog, studie theologie in Leiden. Promotie aldaar (1977).
Rob Nepveu behoort tot de religieus-humanistische stroming binnen Vrijzinnigen Nederland.
De vrijzinnig-Christelijke traditie vormt een belangrijke inspiratiebron voor deze stroming naast andere, waaronder vooral ook de Westerse filosofie.
Een bezoek aan het Leidse museum voor Volkenkunde doet ons de enorme creativiteit van de mensheid onderkennen.
De mensheid heeft een groot aantal culturen, talen en religies laten ontstaan.
Schriftloze culturen werden vaak primitief genoemd. Toch blijken zij vaak gecompliceerd, bijvoorbeeld bij de vorming van verwantschapssystemen, maar ook als men naar hun religies kijkt. Het is overigens opmerkelijk dat een moderne, Westerse kunstenaar als Picasso geïnspireerd is door zogenaamde primitieve kunst en het was Paul Radin, cultureel antropoloog, die mensen in zogenaamde primitieve culturen aantrof die men filosofen moet noemen.
Schriftloze volken trachten op hun manier een antwoord te geven op de levensvragen. Die antwoorden worden in de vorm van verhalen, mythen, gegeven. Ook de Bijbel kent mythen.
In het Westen deed zich eeuwen voor Christus het zogenaamde Griekse wonder voor. Men trachtte er het ontstaan van alles op een natuurlijk, niet bovennatuurlijke wijze te verklaren.
Die Griekse rationale denkwijze is bepalend geworden voor de Westerse manier van leven. De theologen pasten redelijk denken toe op mythisch materiaal uit de Bijbel. Dat leidde tot de vorming van al die dogmata.
Redelijk denken werd door orthodoxe theologen aangewend, maar werd ook het kritische instrument waarmee het vrijzinnige denken de Bijbel historisch-kritisch ging bestuderen. En de rede kreeg een belangrijke plaats in de Westerse filosofie. Spinoza was van oordeel dat theologie en filosofie eigen wegen dienen te bewandelen. Hij kwam tot het besef dat er slechts één werkelijkheid is, niet een schepper en een schepping. God is voor hem de natuur waarin alles causaal verloopt.
De rede is van grote betekenis, werkend in de wetenschappen en werkend als een kritisch instrument t.o.v. dogmata en spirituele fantasieën.
De rede kan echter de levensvragen iet oplossen. Daartoe zijn haar grenzen gesteld. Poëzie en mythische verhalen vormen getuigenissen van de verwondering va ons mensen over hoe alles is ontstaan en in elkaar zit en ze verwijzen naar het ondoorgrondelijke aspect van al wat er is. Dat noemen we het Mysterie van het Zijn.
Dit inzicht berust op de intuïtieve vorm van denken.